Posao od 120 milijuna USD: ‘Atlantskoj’ do 2012. tri bulkera iz Koreje

Bez autora
Jun 13 2010

Atlantska plovidba (AP) još jednom je pokazala koliko vrijedi u brodarskim i brodogradilišnim krugovima i kakav je rejting kompanije kao dobrog poslovnog partnera, jer Dubrovčanima je pošlo za rukom ponovno izmijeniti narudžbu iz južnokorejskog brodogradilišta “STX Shipbuilding”, odakle na koncu očekuju tri nova broda za rasute terete. Dubrovčani tako sada do kraja 2012. godine očekuju sveukupno sedam novih brodova, četiri iz Kine i tri iz Južne Koreje. Nakon tih isporuka prosjek starosti brodova flote AP-a, koja je već bila među najmlađima u svijetu gdje je prosjek 15 do 16 godina, a u Hrvatskoj čak i do 28 godina, sa sedam godina past će na samo četiri godine. Tome bi trebala pridonijeti i razmišljanja o prodaji dvaju “starijih” brodova, bulk carriera “Gundulić”, izgrađenog 1997., i “Getaldića” izgrađenog godinu prije, pojedinačne nosivosti 45.000 tona.

Posao od 120 milijuna USD: ‘Atlantskoj’ do 2012. tri bulkera iz KorejeAtlantska plovidba (AP) još jednom je pokazala koliko vrijedi u brodarskim i brodogradilišnim krugovima i kakav je rejting kompanije kao dobrog poslovnog partnera, jer Dubrovčanima je pošlo za rukom ponovno izmijeniti narudžbu iz južnokorejskog brodogradilišta “STX Shipbuilding”, odakle na koncu očekuju tri nova broda za rasute terete.

Dubrovčani tako sada do kraja 2012. godine očekuju sveukupno sedam novih brodova, četiri iz Kine i tri iz Južne Koreje.

Nakon tih isporuka prosjek starosti brodova flote AP-a, koja je već bila među najmlađima u svijetu gdje je prosjek 15 do 16 godina, a u Hrvatskoj čak i do 28 godina, sa sedam godina past će na samo četiri godine.

Tome bi trebala pridonijeti i razmišljanja o prodaji dvaju “starijih” brodova, bulk carriera “Gundulić”, izgrađenog 1997., i “Getaldića” izgrađenog godinu prije, pojedinačne nosivosti 45.000 tona. No, što su to zapravo Dubrovčani mijenjali u narudžbama kod STX-a?

 - U prvom redu bio je naručen veliki capesize brod vrijednosti 110 milijuna dolara, nosivosti više od 170 tisuća tona i dužine gotovo 300 metara. To je trebao biti najveći brod u povijesti “Atlantske plovidbe”. Sve je bilo ugovoreno po tadašnjim tržišnim cijenama, no krahom brodarskog tržišta to više nije bilo realno - kaže kap. Vlaho Lonza, član uprave AP-a.

- Tako smo capesize koji je trebao biti isporučen u jesen 2008. godine zamijenili za dva tankera iste vrijednosti koji su trebali biti gotovi krajem ove godine. Očekivali smo oporavak tankerskog tržišta, no do njega još nije došlo i tankeri bi nam stvarali gubitke. Tako smo ponovno pokrenuli pregovore i uspjeli ostvariti konačan dogovor o isporuci triju brodova za rasute terete umjesto tankera - dodaje kap. Lonza.

Nakon posljednjeg dogovora sa STX-om postalo je poznato kako “Atlantska plovidba” ipak ne ulazi na tankersko tržište kao što je bilo planirano. Tri bulk carriera iz Južne Koreje, pojedinačne nosivosti 57.239 tona, ukupno će koštati oko 120 milijuna dolara.

Brodovi će biti građeni s jednostrukom oplatom pod nadzorom i prema pravilima klasifikacijskog zavoda “Bureau Veritas”, a u skladu s najnovijim IMO-ovim zahtjevima za sigurnost i očuvanje okoliša. Dužina svakog broda je 190 metara, širina 32,26 metara, a visina do glavne palube iznosit će 18,5 metara.

Pet skladišta imat će kapacitet od 71.850 kubičnih metara, a za manipulaciju teretom predviđene su četiri elektro-hidrauličke dizalice, nosivosti 36 tona, kao i četiri grabilice pojedinačnog kapaciteta 14 kubičnih metara.

U brodove će se ugraditi strojevi STX MAN B&W, snage 9480 kilovata, koji će pri normalnoj eksploataciji razvijati brzinu od 14,5 čvorova. OKVIR: 1,3 milijuna tona trebala bi iznositi rekordna nosivost flote AP-a u 2012. godini 813 tisuća tona iznosila je novivost dubrovačke flote na kraju 2009. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik